PODPROGRAM 2017 - EFEKTY
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Jastrzębi z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy Bankiem Żywności w Radomiu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 270 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu Gminy Jastrzębia, województwa mazowieckiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-
13,8267 ton żywności;
-
1350 paczek żywnościowych;
-
0 posiłków.
W ramach Podprogramu 2017 dla 27 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 1 spotkanie dla 27 uczestników;
• Żywieniowe - 1 spotkanie dla 27 uczestników;
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 27 uczestników;
• Niemarnowanie żywności - 1 spotkanie dla 27 uczestników.